09/11/2010

Το BIG BANG του CERN

Στο CERN τα τελευταία 24ωρα διεξάγονται με επιτυχία τα πειράματα αναδημιουργίας των συνθηκών γέννησης του Σύμπαντος.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, κατάφερε με επιτυχία να παράγει ένα μικρό ''Big Bang'' με διαδοχικές συγκρούσεις βασικών σωματιδίων ύλης χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Στον επιταχυντή τα πρωτόνια, νετρόνια και άλλα σωματίδια που συγκρούονται παράγουν θερμοκρασίες εκατομμύρια φορές υψηλότερες από εκείνες που επικρατούν στο κέντρο του Ηλίου! Αυτές οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επικράτησαν μόνο τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν το "Big Bang", που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του Σύμπαντος και σύμφωνα με τους επιστήμονες από τότε δεν έχει βιώσει το Σύμπαν ανάλογες θερμοκρασίες και συνθήκες.

Ο Δρ. David Evans, του Πανεπιστημίου του Birmingham δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το επίτευγμα. Οι συγκρούσεις των σωματιδίων προκάλεσαν ''μίνι'' Big Bangs, καθώς και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που δημιουργήθηκαν ποτέ σε ένα πείραμα. Αυτή η διαδικασία, έλαβε χώρα σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον, προκαλώντας εξαιρετικά θερμές, υποατομικές πύρινες σφαίρες.»

Επίσης πρόσθεσε πως ''σε αυτές τις θερμοκρασίες, ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που αποτελούν τα νουκλεόνια των ατόμων, λιώνουν, διαμορφώνοντας μια “σούπα” από κουάρκς και γλουόνια (υποατομικά σωματίδια), η οποία είναι γνωστή σαν πλάσμα κουάρκ και γλουονίων.''

http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/%CE%92ig-%CE%92ang-sto-CERN.aspx

0 comments:

Post a Comment