26/10/2010

ΝΒΑ: I love this game!

Το ΝΒΑ είναι και πάλι εδώ! Ο μαγικός κόσμος ανοίγει και πάλι τις πόρτες του την Τρίτη (26/10) για να υποδεχθεί αθλητές, οπαδούς και δημοσιογράφους, με την φετινή χρονιά να έχει τις δικές της ιδιομορφίες αλλά και να δείχνει η πιο αμφίρροπη από ποτέ. Το νέο πρωτάθλημα έχει... ελληνικό ενδιαφέρον, μεγάλη κόντρα για τον τίτλο, ορισμένους νέους κανονισμούς και αστέρες... έτοιμους για όλα! Το sport.gr παρουσιάζει το preseason Top 10 του φετινού πρωταθλήματος.


10) Η φυγή του πόνεσε πολύ όχι μόνο το Κλίβελαντ και τους υποστηρικτές του, αλλά και τις ομάδες που τον διεκδίκησαν σκληρά, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υπογραφή του. Ο λόγος για τον Λεμπρόν Τζέιμς που αποφάσισε να αφήσει τους Κάβαλιερς και να μεταπηδήσει στους Μαϊάμι Χιτ. Οι οπαδοί των Κάβαλιερς θεώρησαν το Λεμπρόν προδότη, έσκισαν αφίσες του, έκαψαν φανέλες του, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας υποσχέθηκε πως η ομάδα τους θα κατακτήσει έναν τίτλο πριν τα καταφέρει ο Τζέιμς! Η υπόσχεση του προέδρου είναι αν μη τι άλλο πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

9) Οι αιώνιοι αντίπαλοι κοντράρονται πολλές φορές μέσα στην χρονιά αλλά τώρα αυτό θα συμβεί και στο ΝΒΑ! Κλειζα, Πεκοβιτς και Τσίλντρες αποχώρησαν από την Α1 με προορισμό το ΝΒΑ. Οι δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού επιστρέφουν στο καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο χωρίς να έχουν καταφέρει να κερδίσουν το πρωτάθλημα ή την Ευρωλίγκα με τους Πειραιώτες, αλλά έχοντας βελτιωθεί και οι δύο ως παίκτες, όπως παραδέχτηκαν. Από την άλλη πλευρά ο πρώην σέντερ των πρασίνων, Νίκολα Πέκοβιτς, δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο και όπως δήλωσε και ο ίδιος, η πρόταση ήρθε την κατάλληλη στιγμή της καριέρας του.

8) Οι κανονισμοί όσον αφορά τις τεχνικές ποινές αλλάζουν από φέτος στο ΝΒΑ με τα πράγματα να γίνονται ιδιαίτερα αυστηρά. Οι διαιτητές πλέον θα καταλογίζουν τεχνικές ποινές σε παίκτες όχι μόνο σε έντονες διαμαρτυρίες αλλά σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας! Πιο συγκεκριμένα οι διαιτητές μπορούν να σφυρίζουν τεχνική ποινή σε κάποιον παίκτη για:
α)Υπερβολικές χειρονομίες μετά από κάποιο σφύριγμα, ακόμα και αν δεν απευθύνονται άμεσα στον άρχοντα της αναμέτρησης
β)Για απότομες κινήσεις προς το μέρος των διαιτητών
γ)Εάν γίνονται σαρκαστικοί προς τον διαιτητή πχ χτυπώντας παλαμάκια μετά από κάποια απόφαση
δ)Σε περίπτωση που απασχολούν τον διαιτητή πολλή ώρα υπερασπίζοντας την όποια ενέργεια τους για την οποία χρεώθηκαν με φάουλ

7) Παρά τα 38 του χρόνια παραμένει ογκόλιθος μέσα στην ρακέτα. Ο Σακίλ Ο'Νιλ υπέγραψε συμβόλαιο με την πλέον ιστορική ομάδα του ΝΒΑ, Μπόστον Σέλτικς, και θα συνεχίζει να σπέρνει τρόμο κάτω από τα καλάθια για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια. Ο Σακίλ αποτελεί ζωντανή ιστορία για το άθλημα όντας 5ος σκόρερ (28.255 πόντους) στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ και παρά τα 38 του χρόνια μπορεί να προσφέρει πολλά σε οποιαδήποτε ομάδα. Η ομάδα των Μπόστον Σέλτικς διαθέτει ένα ποιοτικό ρόστερ καθώς πέραν του νεοαποκτηθέντος Σακίλ Ο'Νιλ υπάρχουν οι Πολ Πιρς, Νέιτ Ρόμπινσον, Ραζόν Ρόντο, Κέβιν Γκαρνέτ και Ρέι Αλεν πράγμα που δημιουργεί ελπίδες ώστε οι φίλαθλοι της ομάδας να ξαναζήσουν στιγμές όπως το 2008 αλλά και του ένδοξου παρελθόντος.

6) Το summer league, στο οποίο συμμετείχε και ο δικός μας Σοφοκλής Σχορτσανίτης, έχει σκοπό οι παίκτες να πείσουν τις ομάδες στο ΝΒΑ ότι αξίζουν με θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Ο Big Sofo μπορεί να μην τα κατάφερε ωστόσο υπάρχουν παίκτες που έκλεψαν την παράσταση.
Ο Τζέι Τζέι Χίκσον των Κάβαλιερς σκοράρει, πασάρει, βγάζει ενέργεια στο παρκέ και χωρίς τον Λεμπρόν Τζέιμς αναμένετε να πάρει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.
Ο ΝτεΜάρκους Κάσινς (Σακραμέντο Κινγκς) παρά τις αδυναμίες (πολλά λάθη και πολλά φάουλ στο summer league) έδειξε και πολλά καλά στοιχεία κυρίως στο σκοράρισμα και αν ωριμάσει μπορεί να γίνει ακόμα πολύ καλύτερος.
Ο Ρέτζι Ουίλιαμς (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς) μπορεί να μην είναι ο πιο αθλητικός παίκτης, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στα 5 παιχνίδια που έπαιξε στο summer league αλλά δείχνει στοιχεία μεγάλου σκόρερ. Οι 22.6 πόντοι ανά μέσο όρο σε κάθε αγώνα μιλάνε από μόνοι τους, πόσο μάλλον για έναν παίκτη που δεν έχει καν επιλεγεί στο draft...

5) Ο ήρωας της Dream Team στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, Κέβιντ Ντουράντ επέστρεψε στην Αμερική και την Οκλαχόμα Σίτι έχοντας οδηγήσει την εθνική ομάδας της χώρας του στην κορυφή του κόσμου ενώ ο ίδιος αναδείχτηκε MVP του Μουντομπάσκετ. Την περυσινή χρονιά ο Ντουράντ αναδείχθηκε στα 21 του χρόνια, ο νεότερος σε ηλικία παίκτης που κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ έχοντας 30.1 πόντους ανά μέσο όρο σε αγώνα ξεπερνώντας τον Λεμπρόν Τζέιμς και υπήρξε ο ηγέτης στην πορεία της ομάδας του μέχρι τα play off όπου αποκλείστηκε, από τους μετέπειτα πρωταθλητές, Λος Αντζελες Λέικερς. Φέτος η δυσκολία του πρωταθλήματος ανεβαίνει αλλά ο Ντουράντ έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα τα καταφέρνει εξίσου καλά...

4) Το Staples Center μπορεί να μη φιλοξενήσει για λογαριασμό των Λέικερς για τέταρτη σερί χρονιά τους τελικούς το ΝΒΑ, αλλά σίγουρα θα φιλοξενήσει το pick της χρονιάς, το All Star Game! Το φετινό All Star Game επιστρέφει στο Staples Center του Λος Αντζελες μετά το 2004 για να χαρίσει μαγικές στιγμές στο κοινό. Στις 20 Φεβρουαρίου όλα τα μάτια θα στραφούν στο γήπεδο των Λέικερς εκεί όπου όλοι οι μεγάλες αστέρες αναμένεται να δώσουν άλλο ένα show όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

3) Ο Τζον Ουόλ των Ουόσινγκτον Ουίζαρντς αναδείχθηκε νο1 στα draft pick του 2010. Στο summer league oι εμφανίσεις του ενθουσίασαν κοινό και... κριτικούς και κέρδισε με το "σπαθί" του το βραβείο MVP της διοργάνωσης. Ο 19χρονος άσος είχε εξαιρετικά στατιστικά με 23.5 πόντους, 7.8 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 2.5 κλεψίματα κατά μέσο όρο σε 32.3 λεπτά συμμετοχής σε κάθε αγώνα και πλέον όλοι ανυπομονούν να τον δουν σε... πραγματικές συνθήκες μάχης! Οι Ουίζαρντς απέκτησαν έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη πάνω στον οποίο ευελπιστούν να χτίσουν το μέλλον της ομάδας.

2) Οι Μαϊάμι Χιτ απέκτησαν τους δικούς τους 3 σωματοφύλακες! Ο Ουέιντ υπήρχε αλλά... ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Στον αμερικάνο σούπερ σταρ προστέθηκαν άλλοι δύο με στόχο να εκτοξεύσουν την ομάδα και πάλι στην κορυφή μετά το 2006. Τότε "πρώτα βιολιά" ήταν και πάλι ο Ντουέιν Ουέιντ μαζί με τον Σακίλ Ο'Νιλ. Φέτος ο Ουέιντ θα έχει τις βοήθειες του εκπληκτικού Κρις Μπος και του ανεπανάληπτου "Βασιλιά", Λεμπρόν Τζέιμς.

1) Ενα ρητό αναφέρει: Δεν είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή αλλά να διατηρηθείς εκεί... Οι Λος Αντζελες Λέικερς κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλητές το 2009 και να κρατήσουν τον τίτλο τους και το 2010 στους τελικούς απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς. Ωστόσο φέτος η διαδρομή προς την διατήρηση των σκήπτρων τους μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι... Οι διεκδικητές μοιάζουν να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και οι Κόμπε Μπράιαντ, Ρον Αρτεστ, Πάου Γκασόλ, Ντέρεκ Φίσερ και Λαμάρ Οντομ μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του Φιλ Τζάκσον θα πρέπει να διατηρήσουν πολύ υψηλό το επίπεδο για να τα καταφέρουν και φέτος.



0 comments:

Post a Comment