ΜΥΓΟΣΚΟΤΩΣΤΡΕΣ
ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ
ΤΟΥΡΤΕΣ

Τα αποκριάτικα
"Ας μου επιτραπεί όμως να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα διατροφικά μας. Τόσο της Σαρακοστής με τη νηστεία της και ό,τι προηγείται όσο και σήμερα. Με το σουβλιστό αρνί και το κοκορέτσι. Τα γιδοπρόβατα λοιπόν γεννούν συνήθως τον Ιανουάριο. Αυτός είναι ο λόγος που τον αναφέρουμε και ως «Γενάρη». Οι κτηνοτρόφοι, επειδή εκείνη την εποχή συχνά υπάρχουν χιόνια, δεν μπορούν να βγάλουν τα κοπάδια για βοσκή. Ετσι χρειάζονται κτηνοτροφές. Γι' αυτό και αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα για να ελαττώσουν τον αριθμό τους.
Με την αναγκαστική μείωση του αριθμού των γιδοπροβάτων υπάρχει προσφορά κρέατος το οποίο πρέπει να καταναλωθεί και η παράδοσή μας συντονίζεται με αυτό. Του Αγίου Βλασίου (11 Φεβρουαρίου), που θεωρείται προστάτης του κοπαδιού κατά του λύκου και των άλλων σαρκοφάγων ζώων, ετοίμαζαν στα χωριά φαγητά από κρέας προβάτων και κατσικιών.
Την ίδια περίπου εποχή αρχίζει το Τριώδιο, το οποίο συνδέεται με το φαγοπότι και διαρκεί τρεις εβδομάδες.
Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, η «Κρεατινή», είναι η μόνη εβδομάδα του χρόνου όπου δεν απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος την Τετάρτη και την Παρασκευή. Η Τσικνοπέμπτη πήρε το όνομά της από την τσίκνα που πρέπει να υπάρξει στο σπίτι με το ψήσιμο κρέατος.
Η διαθεσιμότητα αυτή είναι σύντομη κι έτσι την τρίτη εβδομάδα, την «Τυρινή», ο κόσμος «αποκρεύει», δηλαδή σταματά να τρώει κρέας. Παράλληλα, τα χιόνια λιώνουν, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μεγαλώνει και τα φυτά αρχίζουν να αυξάνονται. Οσο πλησιάζει η άνοιξη αρχίζει να υπάρχει στη φύση αφθονία φυτών για βόσκηση από τα κοπάδια των γιδοπροβάτων. Τώρα όμως η κατανάλωση κρέατος απαγορεύεται γιατί έφτασε η Σαρακοστή.
Δηλαδή η παράδοσή μας σχετίζεται απόλυτα, μια και θα ήταν μεγάλη απώλεια το να σφάξουμε τα ζώα την εποχή όπου αυξάνονται σε βάρος.
|
Στηρίζοντας τα παιδιά με καρκίνο και με σύνθημα ''Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην σωστή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα'', η "ΦΛΟΓΑ" μας καλεί να στείλουμε από το κινητό τηλέφωνο μας ένα μήνυμα προς τον αριθμο 19454 καθολη την διαρκεια της εβδομαδας.
Με αυτόν τον τρόπο, ο σύλλογος θα ενισχύεται με 1 ευρω τη φορά (η χρεωση ειναι 1,23 ευρω/ sms). Στα προγράμματα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθενεια η ''ΦΛΟΓΑ'', περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η λειτουργία υπερσύγχρονου Ξενώνα για παιδια απο την επαρχία που νοσηλεύονται στις ογκολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων, η λειτουργία σχολείου μέσα στον Ξενώνα, η κατ' οίκον νοσηλεία παιδιών, η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών παιδιών και των γονιών τους, η αποστολή και εκπάιδευση ιατρών σε εξειδικευμένα σεμινάρια σε όλον τον κόσμο κλπ.
Ενα sms στο 19454, μέχρι και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, ένα ευρώ για εκατοντάδες ζωές! Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε!
Αυτό που κάνει το εύρημα των δύο φιλμ τόσο σπουδαίο είναι το γεγονός πως είναι αποτυπωμένα με τεχνολογία 3D! Αυτά τα μικρά φιλμ χρονολογούνται το 1936 και σύμφωνα με τους ειδικούς η ποιότητά τους εντυπωσιάζει. Η τρισδιάστατη απεικόνιση έγινε με τη βοήθεια ενός πρίσματος που είχε τοποθετηθεί μπροστά σε δύο φακούς, ώστε να δημιουργηθεί η τρισδιάστατη ψευδαίσθηση στους θεατές.
Ο Mora υποστηρίζει πλέον πως υπάρχει και άλλο ναζιστικό υλικό με τεχνολογία 3D!Τι κατέγραψε το βαθυσκάφος
Οταν οι κάτοικοι είδαν πριν από ενάμιση χρόνο την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών να καταφτάνει στην περιοχή για να χαρτογραφήσει τον πυθμένα, οι ελπίδες όλων αναπτερώθηκαν! Οταν τους είδαν όμως να επιστρέφουν την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου μαζί με ειδικό ωκεανογραφικό βαθυσκάφος, τότε υποψιάστηκαν ότι έφτασε η μαγάλη στιγμή!
"Το βαθυσκάφος κατέβηκε στο μέγιστο βάθος της λίμνης, στα 7,5 μέτρα και έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακές φωτογραφίες. Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν χαμηλά ποσοστά οξυγόνου, για τον λόγο αυτό απουσιάζει η χλωρίδα, ενώ η παντελής έλλειψη φωτός μάς υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε δύο προβολείς αλογόνου", δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.
Βρέθηκε τελικά το ναυάγιο;
Είχε προηγηθεί πριν από 1,5 χρόνο η χαρτογράφηση του πυθμένα με σόναρ κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μερικές ακουστικές ανωμαλίες που είχαν εντοπιστεί τότε, οδήγησαν στην χρήση του βαθυσκάφους.
Οπως εξήγησε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου "Σκάι Τώρα" στον Σκάι, ο κ.Νίκος Δερέκας, που είναι Ωκεανολόγος και συνεργάτης του Τμήματος Ωκανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τα πρώτα ευρύματα του απέχουν πολύ από το θρυλικό χρυσάφι του Αλή Πασά!
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όπως είπε, είναι η ύπαρξη κρατήρων -όχι ηφαιστειακών αλλά διαφυγής αερίων- που εντοπίστηκαν στον πυθμένα της λίμνης! Οσο για το περιβόητο "μαύρο όγκο" που είχε εντοπιστεί κατά την χαρτογράφηση του πυθμένα και έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το ναυάγιο που έκρυβε το θησαυρό, οι πρώτες βιντεοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι καν ναυάγιο αλλά... καλαμιές!!
"Οι βυθισμένοι καλαμιώνες είναι ένα αντικείμενο προς έρευνα. Εχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις, αλλά προτιμούμε να κάνουμε ανακοινώσεις όταν αναλύσουμε όλα τα δεδομένα", είπε με τη σειρά του ο κ. Παπαθεοδώρου.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα, αφού ο σκοπός της επιστημονικής ομάδας είναι να καταγράψει την οικολογική καταστροφή στον βυθό, που έχει προκληθεί κυρίως από τα λιπάσματα που καταλήγουν σε αυτόν!