21/10/2010

Φιλιππίνες: Δέκα νεκροί από έκρηξη βόμβας

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν την Πέμπτη, σε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο στις νότιες Φιλιππίνες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Η βόμβα εξερράγη την ώρα που το λεωφορείο, γεμάτο με 50 επιβάτες, κινείτο στην έξοδο της πόλης Ματαλάμ στο νησί Μιντανάο του νότου της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή.

Ένας εκβιασμός για να δοθούν τα λύτρα μπορεί να ήταν η αιτία της επίθεσης αυτής, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η εταιρία των λεωφορείων είχε δεχτεί αρκετές απειλές προκειμένου να δώσει λύτρα.

"Η εταιρία των λεωφορείων λάμβανε εδώ και καιρό εκβιαστικές επιστολές από ένοπλες οργανώσεις της περιοχής", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η βόμβα κατά τα φαινόμενα ήταν κρυμμένη μέσα σε σάκο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Μια ομάδα ανδρών κατέβηκε από το λεωφορείο λίγο πριν εκραγεί η βόμβα.

Τα τελευταία χρόνια, εταιρίες λεωφορείων στο Μιντανάο πλήττονται από τις βομβιστικές επιθέσεις ενόπλων οργανώσεων που ζητούν λύτρα, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία τους και οι χώροι στάθμευσής τους να καταστρέφονται.

Ανάμεσα στις ένοπλες αυτές οργανώσεις είναι οι μουσουλμάνοι αυτονομιστές αντάρτες, εξτρεμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και συμμορίες ληστών. Όλες οι οργανώσεις τοποθετούν βομβιστικούς μηχανισμούς στις επιθέσεις τους.

source : skai.gr

0 comments:

Post a Comment