
Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως την εκπληκτική δυνατότητα των μελισσών να λύνουν δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, πολύ γρηγορότερα και από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το μεγαλείο του ζωικού βασιλείου!
Το «πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή»
Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Royal Holloway), υπό τον δρ. Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν επιλέγοντας την συντομότερη διαδρομή από λουλούδι σε λουλούδι, που έχουν νωρίτερα βρει και διαλέξει. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν λύση στο λεγόμενο «πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή», ένα διάσημο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των μαθηματικών και των οικονομικών.
Σε αυτό το πρόβλημα, ο άνθρωπος (πωλητής) πρέπει να βρει την πιο σύντομη διαδρομή για να πάει στον προορισμό του. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές επιλέγουν την πιο σύντομη διαδρομή, αφού συγκρίνουν το μήκος όλων. Αυτό φαίνεται ότι κάνουν οι μέλισσες χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους που δεν είναι μεγαλύτερος από ένα σπόρο φυτού, χωρίς τη βοήθεια του υπολογιστή.
Το πείραμα διεξήχθη χρησιμοποιώντας τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές κι έτσι φάνηκε πως οι μέλισσες καταστρώνουν "πλάνο" που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο, υπολογίζοντας την διαδρομή και κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο Νάιτζελ Ρέιν δηλώνει: "Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς κομπιούτερ"!
0 comments:
Post a Comment