21/10/2010

Αυστηρή ουδετερότητα από ΝΑΤΟ για Ελλάδα – Τουρκία

Στάση αυστηρής ουδετερότητας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κράτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ όταν ρωτήθηκε αν η Συμμαχία προτίθεται να παρέμβει για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν αναμειγνύεται σε πιθανές διαφορές ανάμεσα σε συμμάχους» τόνισε ο κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και πρόσθεσε ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να επιλύουν τέτοια ζητήματα μόνοι τους».

Κληθείς από το protothema.gr να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ο κ. Ράσμουσεν ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει σε πιθανές διενέξεις ή αντιπαραθέσεις (disputes). «Καλώ όλους τους συμμάχους να βρουν ειρηνικές λύσεις σε τέτοιες διαφωνίες και πιστεύω ότι θα το κάνουν» ήταν η λακωνική φράση του γγ του ΝΑΤΟ.

Σε διευκρινιστική ερώτηση του protothema.gr πως εξηγεί ο κ. Ράσμουσεν την άποψη που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ο οποίος παραδέχθηκε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο παραβιάσεις, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε την βασική αρχή του ΝΑΤΟ «να μην εκφράζει οποιαδήποτε άποψη για τέτοια θέματα και να μην παρεμβαίνει σε παρόμοιες διαφορές».

Ο κ. Ράσμουσεν υποστήριξε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Tαγίπ Ερντογάν στην Αθήνα «αποτελεί μία επιπλέον απόδειξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και το εκτιμούμε πολύ αυτό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι «αυτό που εμείς θέλουμε είναι η απλούστερη λύση για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως για τη λειτουργία του FIR Αθηνών και για την προστασία του εναερίου χώρου. Αυτή είναι να εφαρμόζονται οι κοινές πρακτικές όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εάν αποδεχθούμε αυτή τη βάση συνεννόησης, την αναγωγή στις κοινές ΝΑΤΟϊκές και ευρωπαϊκές πρακτικές, όλα θα γίνουν καθαρότερα και ευκολότερα και στη δική μας περιοχή».

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μοναδική λύση είναι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο να έχουν καταθέσει προηγουμένως στις ελληνικές αρχές αναλυτικά σχέδια πτήσης, πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.  

«Είναι πολύ σημαντικό στην περιοχή μας να μην έχουμε πρόσθετες αιτίες έντασης και κρίσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ και το νέο αμυντικό δόγμα θα διευκολύνουν ώστε εδώ να μην έχουμε εντάσεις και κρίσεις, αντιθέτως να έχουμε ένα άλλο κλίμα το οποίο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα περιφερειακής εμπιστοσύνης και ασφάλειας», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Source : protothema.gr

0 comments:

Post a Comment