21/10/2010

Κι όμως, στέλνουμε άλλους 7 στο Αφγανιστάν!

Την αποστολή ακόμη επτά Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φον Ράσμουσεν, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης ολοκλήρωσε ολιγόωρη επίσκεψη στην Αθήνα.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση ικανοποιεί σχετικό αίτημα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν μετά την συνάντησή του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο Πεντάγωνο : «Έχω ζητήσει από συμμάχους και εταίρους να συνεισφέρουν περισσότερους εκπαιδευτές στην εκπαιδευτική μας αποστολή στο Αφγανιστάν επειδή η εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών είναι το εισιτήριο για την μετάβαση του Αφγανιστάν σε μια νέα εποχή».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι «μέσω της εκπαίδευσης των Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών» η Συμμαχία θα μπορέσει να παρέχει τις συνθήκες για την αποχώρηση των πολυεθνικών στρατευμάτων, «όταν οι Αφγανοί θα είναι σε θέση να αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη της διοίκησης.

Ο κ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αποστολή της εκπαίδευσης και σημείωσε ότι εκτιμά «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεισφέρει περισσότερους εκπαιδευτές στην αποστολή μας».

Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει στην εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων αποστέλλοντας ομάδα έξι τεχνικών εδάφους και ενός ιπταμένου (όλοι ειδικοί στα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27), η οποία θα αναλάβει την οργάνωση μιας πολεμικής μοίρας αλλά δεν αναμένεται να εμπλακεί σε εκπαιδευτικές πτήσεις ή άλλες επιχειρησιακές αποστολές.

Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο αναπάντητο είναι με ποια κριτήρια η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, όταν το τάγμα των 151 στρατιωτικών που σήμερα βρίσκεται στην Καμπούλ θεωρείται ανύπαρκτο από το ΝΑΤΟ.

Source : protothema.gr

0 comments:

Post a Comment